Conditie a.d.h.v. symptomen


De kanarie zit in een aangepaste kooi met glad papier zonder zand of zaad op de bodem. Ze zitten met niet te veel individuen in de kooi om ze afzonderlijk te kunnen beoordelen. Men laat de kanarie eerst tot rust komen en bekijkt de kanarie van op een afstand, zodat hij zich toont zoals hij is. Door op bepaalde aspecten te letten kan men een algemene indruk krijgen van de gezondheid (conditie) van de kanarie. Het is zeer belangrijk om de ziekten tijdig vast te stellen, omdat een kanarie relatief weinig energiereserves heeft. Bovendien zijn kanaries er meesters in hun ziektesymptomen te verbergen. Een kanarie die schijnbaar gezond is kan toch al ernstig ziek zijn. Dit doen ze om in de natuur toch niet opgemerkt te worden door predatoren als ze ziek zijn.

 

Er zijn veel aspecten (ziektebeelden) waaraan men een zieke kanarie kan herkennen:

  • Een zieke kanarie gaat zijn veren opzetten om zo meer lucht vast te kunnen houden om wat energie (warmte) vast te houden. Ernstig zieke kanaries gaan als een bolletje in elkaar kruipen, men zegt dat de kanarie dik zit.
  • Een kanarie die doorgezakt zit of op de bodem van de kooi zit, is meestal ziek.
  • Individuen die zich vaak in de omgeving van het voedsel bevinden en constant lijken te eten, zijn meestal ziek.
  • Een kanarie die overdag in slaaphouding (op 1 poot zit en kop in de rug bevedering legt) gaat zitten en niet alert reageert op plotse bewegingen is meestal ziek. Een gezonde kanarie is constant in beweging overdag en reageert bijna op alles wat hij ziet.
  • De ogen moeten mooi helder zijn en niet tranen.
  • Er mogen geen krakende of piepende geluiden ontstaan bij het ademen. Het ademen moet ook rustig gebeuren. Als de staart of de borst tijdens de ademhaling duidelijk beweegt kan men er zeker van zijn, dat er iets scheelt.
  • De bevedering moet schoon zijn en blinken en in de buurt van de cloacastreek mogen geen uitwerpselen aanwezig zijn.
  • Een gezonde kanarie heeft meestal propere poten, waarop geen losse en dode huidstukjes aanwezig zijn. De poten zijn roos of zwartgrijs afhankelijk van de kleur van de kanarie, maar nooit geel. Dit wijst op een ziekte.
  • De bevedering moet strak rond het lichaam gedragen worden.
  • De kanarie moet overal bevederd zijn. Er mogen dus geen kale plekken zijn.
  • Een kanarie mag ook geen evenwichtsstoornissen hebben.
  • De uitwerpselen moeten vast zijn en mogen geen onverteerde zaden bevatten.
  • Er mogen geen ectoparasieten aanwezig zijn op de kanarie.
  • Een kanarie met afhangende vleugels is meestal ziek.

Bij jonge kanaries die nog in het nest liggen, is dit enigszins anders. Het nest bij kanaries jonger dan 6 dagen moet proper zijn d.w.z. dat er geen uitwerpselen in aanwezig mogen zijn. De jongen ontdoen zich direct na het voederen van ontlasting, welke in een vliesje verpakt zit. De ouders zullen de uitwerpselen van hun jongen wegbrengen en het nest schoon houden. Indien het nest niet schoon is en kleverige uitwerpselen bevat, zijn de jongen waarschijnlijk ziek. Na 6 dagen laten de ouders de uitwerpselen op de rand van het nest liggen.

 

Zieke nestjongen kan je herkennen aan een bleke huidskleur. De huid zal rimpelachtig zijn en het dons kan in sommige gevallen plakkerig zijn. Bij een opengesperde bek moet de binnenkant felrood zijn. Indien dit niet het geval is, wijst dit op een slechte gezondheid, waarvan de oorzaak opgespoord moet worden. Dit alles moet snel worden waargenomen, omdat nestjongen snel zullen sterven bij een ziekte. Regelmatig de nesten van kanaries controleren is dan ook aan te raden.