Mijten


Mijten kunnen worden behandeld met insecticiden. Veel gebruikte insecticide voor de bestrijding van mijten zijn ivermectine of pyrethrinen. 

 

Voor de bestrijding van mijten worden ook vaak natuurlijke producten gebruikt zoals bijvoorbeeld fossiele plankton. Deze producten werken meestal fysisch. Ze tasten de waslaag van mijten aan, waardoor de mijten uitdrogen en afsterven.

 

Mijten kan men ook weren uit de kanarieverblijven door middel van bepaalde kruiden. Kruiden verspreiden een bepaalde geur. Sommige geuren houden het ongedierte, niet alleen mijten en luizen, maar ook vliegen en muggen uit ons hok.

 

Dutchy’s zijn roofmijten uit de familie Laelapidae en komen in grote delen van Europa vrij in de natuur voor. Ze leven in de grond en jagen daar op allerlei bodemorganismen. Wanneer we deze roofmijten uitzetten in kanarieverblijven worden ze felle bestrijders van o.a. bloedmijten. Ze zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn veel sneller dan bloedmijten. De volwassen exemplaren eten ongeveer 5 bloedmijten per dag. De populatie van de bloedmijten zal dus aanzienlijk afnemen en plagen van bloedmijten zullen dus niet meer uitbreken. Een nadeel aan de roofmijten is wel, dat de omstandigheden optimaal moeten zijn, om zich te kunnen vermenigvuldigen. Ook kan men geen andere bestrijdingsmiddelen meer gebruiken, omdat deze ook een nadelig effect zouden hebben op de roofmijten populatie.  

 

 

Kalkpoten kan men insmeren met een vette zalf, waardoor de gaatjes dicht zijn. Hierdoor zullen de schurftmijten stikken en sterven. Meestal wordt zuurvrije vaseline gebruikt. Voordat men ze insmeert met deze vaseline kan men de poten best ontsmetten. Deze procedure moet men herhalen tot de schurftmijten volledig zijn verdwenen.