Allerlei


  • Een nieuw aangekochte kanarie plaats je best eerst een paar weken in quarantaine. Hierdoor kan je de kanarie beter controleren op ziekteverschijnselen en je overbrugt de incubatieperiode van de meeste ziekten. De kanarie kan zich ook aanpassen aan alles wat nieuw is en kan tijdens die periode zeker geen andere kanaries besmetten.
  • Kanaries die worden tentoongesteld, moeten extra goed verzorgd worden. Ze moeten zeer goed worden gecontroleerd op ziekteverschijnselen en moeten vitaminen krijgen om hun natuurlijke weerstand optimaal te houden. Op de tentoonstelling worden ze blootgesteld aan allerlei nieuwe zaken zoals eten, drukte enz. Dit heeft een verhoging van de hoeveelheid stress tot gevolg, waardoor het natuurlijk afweermechanisme vermindert. Op een tentoonstelling zitten veel vogels dicht bij elkaar. Ziekten worden dan ook snel overgedragen en parasieten kunnen bij liefhebbers terecht komen die er oorspronkelijk geen hadden.
  • Ook een gevaarlijke periode is de kweekperiode. Het produceren van eieren en het voederen van de jongen vraagt extra energie van onze kanaries. Ze worden tot het uiterste gedreven en moeten dus extra verzorgd worden tijdens deze periode.
  • Kweek enkel met gezonde kanaries. Kweken met zieke kanaries zou enkel het ras verzwakken en meestal hebben zieke exemplaren toch geen goede kweekresultaten.
  • Gebruik nooit preventief antibiotica. Het natuurlijk afweersysteem van de kanarie verzwakt erdoor en er is kans op resistentie van de ziekteverwekker.
  • Voorkom overdosering van vitaminepreparaten en medicijnen. Bij warm weer gaat een kanarie vaker drinken en zal hij dus meer water met de toegevoegde stof opnemen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de dosering. 
  • Gebruik enkel insecticiden indien dit nodig is en overdoseer ze ook niet.
  • Net zoals een mens kan ook een kanarie immuun worden voor infectieziekten. Inenten tegen pokken is dan ook aan te raden als je een groot kanariebestand hebt.
  • Knip te lange teennagels en doorgroeiende snavels, om ongemak bij het zitten of eten te voorkomen.